‘Ramai akan hilang kerja kerana beku lesen arak’

Pekerjaan di industri perhotelan atau hiburan – yang terjejas akibat penutupan perniagaan awal tahun ini – mungkin akan mempengaruhi keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menggantung lesen minuman keras.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, lapan kumpulan perdagangan mengatakan ramai ahli mereka yang lesen minuman keras mereka akan tamat dalam masa beberapa minggu atau bulan.

“Kami tidak akan mempunyai pilihan selain beroperasi tanpa lesen jualan minuman keras untuk memastikan pekerja dan pembekal tetap bekerja.

“Tetapi dalam proses ini, kami akan terdedah kepada serbuan oleh pihak polis dan kastam,” katanya.

Sekiranya perniagaan mereka terpaksa ditutup, “ratusan ribu” individu yang terlibat dalam industri ini secara langsung atau tidak langsung akan terjejas, kata  kumpulan itu.

Lapan kumpulan tersebut ialah Persatuan Peniaga Arak dan Minuman Keras Cina Selangor dan Kuala Lumpur, Persatuan Peniaga Ubat Cina Wilayah Persekutuan dan Selangor, Persatuan Hotel-hotel Malaysia, Persatuan Peniaga Minuman Keras Bersekutu Malaya, Persekutuan Perdagangan Cina Malaysia, Persatuan Ku Su Shin, Gabungan Persatuan Peniaga Barang Pelbagai Malaysia dan Persatuan Perdagangan Barangan Teochew Kuala Lumpur dan Selangor.

Sehubungan dengan itu, kumpulan-kumpulan tersebut meminta dialog dengan Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa dan agar lembaga perlesenan minuman keras Dewan Bandaraya membincangkan perkara itu dengan segera.

“Demi kepentingan industri, ekonomi negara dan pasaran kerja, masalah ini perlu diselesaikan secepat mungkin dan tanpa campur tangan politik, yang hanya akan menimbulkan masalah.

“Setiap pekerjaan dan kehidupan penting dalam saat yang mencabar ini. Oleh itu, kami ingin bekerjasama dengan sebaik mungkin untuk membantu pekerja memastikan pekerjaan dan perniagaan mereka beroperasi seperti biasa,” katanya.

sumber: MK

DBKL memutuskan untuk menangguhkan pengeluaran lesen minuman keras sementara, sebagai reaksi terhadap kemarahan berhubung insiden memandu dalam keadaan mabuk.

Pada masa berita ini ditulis, permohonan bagi lesen minuman keras tidak dapat diakses di laman web DBKL.