Penalti Selamatkan Maruah JDT

Petaling Jaya: Selepas melakar dua kemenangan besar sebelum ini, Johor Darul Tazim (JDT) hampir menerima kekal@han pertama dalam saingan Liga Super musim ini apabila diikat Petaling Jaya City (PJ City) 2-2.

JDT yang bergaya membel@sah Perak 7-0 dan 6-1 ke atas Selangor, g@gal meneruskan rent@k itu apabila PJ City memberi tent@ngan heb@t sepanjang 90 minit aksi di Stadium Bandaraya Petaling Jaya, di sini, hari ini.

Malah, keputusan seri itu turut menangguhkan seketika hasrat skuad Harim@u Selatan bagi din0batkan juara liga lebih awal di mana pasukan di tangga kedua, Kedah mampu merapatkan jur@ng kepada empat mata sekiranya berjaya meraih kemenangan menent@ng Pahang malam esok.

Pelawat yang membvru kejuaraan liga ketujuh berturut-turut terlebih dulu di depan menerusi jaringan Safawi Rasid pada minit ke-35 selepas menerima hant@ran Diogo untuk tenang menewaskan Kalamullah Al-Hafiz.

Kelebihan itu bagaimanapun dipadamkan oleh tuan rumah dua minit kemudian hasil sentvhan bekas pemain kebangsaan, Christie Jayaseelan yang men0lak mudah ke gaw@2ng JDT untuk mengikat kedudukan 1-1.

Skuad kendalian K Devan yang pernah melebvrkan rekod bersih JDT dalam saingan Liga Super musim lalu seakan mengulangi skrip sama apabila berjaya mendahului law@n pada masa k3ceder@an.

Ia susulan sepakan penalti yang dihadiahkan oleh pengadil Muhammad Nazmi Nasaruddin selepas Washington dos Santos dijatvhkan oleh penjaga gol JDT, Farizal Marlias sekaligus diberikan layangan kad kuning.

Ketua pasukan PJ City, K Gurusamy mudah menyempurnakan tugasnya namun semangat mel@wan anak buah Benjamin Mora cukup tinggi apabila mereka pantas mengikat kembali 2-2, juga hasil sep@kan penalti Gonzalo Cabrera di masa k3ceder@an.

Aksi pantas terus disajikan pada separuh masa kedua dengan JDT memiliki sekurang-kurangnya dua peluang keemasan namun dih@lang Kalamullah di gaw@ng gol.

Keputusan seri bagaimanapun kekal hingga tamat aksi dan JDT perlu menunggu aksi berikutnya bertemu Sabah Jumaat depan di Stadium Sultan Ibrahim untuk mengesahkan kejuaraan