Terengganu Menentang JDT Cetus K0ntr0versi

Isu pengadil Liga Malaysia kembali menjadi perbincangan setelah pengadil yang diberikan tanggungjawab untuk mengendalikan perlawanan antara Terengganu menentang Johor Darul Ta’zim (JDT) dianggap gagal menjalankan tugas.

Pengadil, Wan Muhammad Tarmizi Wan Ibrahim gagal mengesan beberapa insiden yang melibatkan pemain dari kedua-dua pasukan pada perlawanan semalam.

Wan Tarmizi enggan memberikan sepakan penalti kepada Terengganu setelah dua pemain mereka dika sari oleh pemain lawan. Ins!den pertama menyaksikan Rahmat Makasuf ditarik oleh La’Vere Corbing-Ong

Ins!den kedua pula melibatkan peny3rang import Terengganu, Dominique Da Sylva yang dik@sari oleh Natxo Insa dalam kawasan penalti JDT.

Selain itu, Wan Tarmizi juga tidak mela yangkan kad merah terhadap Dominique setelah pemain itu mengasari Natxo dengan men3ndang bahagian dada pemain itu.

Perlawanan yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dimenangi oleh JDT dimana pemain sayap, Safawi Rasid menjaringkan satu-satunya gol seawal minit ke-4 sekaligus memberi kelebihan buat kelab itu di puncak liga.

Namun, kualiti pengadilan nyata menjadi persoalan dimana untuk perlawanan besar seperti semalam,sepatutnya pengadil yang ditugaskan lebih berkualiti.