Rekaan Logo Baharu Bakal Cetus Kontr0versi

Presiden Persatuan Bolasepak Kedah (KFA), YAB Muhammad Sanusi Md Noor merangkap Menteri Besar Kedah telah mengumumkan bahawa pasukan Kedah akan menggunakan nama Darulaman Football Club (DFC) bagi saingan musim akan datang.

Perkara itu telah didedahkan dalam satu sesi sidang media

“Secara formalitinya penswastaan ini hanya (atas) kertas sahaja, sokongan rakyat Kedah (sama) masih guna hijau kuning, lagu yang sama, tinggal lagi kita kena letak nama.

“Bila kita fikir-fikir (nama) Kedah Football Club akan jadi KFC, kita tak mahulah jadi ayam goreng. Kita nak elak daripada ayam goreng tu, kita gunakan nama Darulaman Football Club (DFC).”

Antara perkara lain yang disentuh dalam sidang media itu adalah berkenaan pemilikan kepada pasukan DFC itu dimana pada ketika ini ia adalah 100% milik Kedah FA dan beliau memaklumkan bahawa mereka terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk membeli saham dalam pasukan Darulaman FC itu nanti.

“Setakat ini milik KFA, siapa berminat boleh datang untuk beli saham DFC ini.”

Berdasarkan sidang akhbar mesyuarat exco sebentar tadi MB memberi gambaran tentang penswastaan KFA. Akan menggunakan Darulaman FC atau DFC, untuk kempen musim 2021, jelas akan memberi tampak/ kesan pada penyokong Kedah. Suka atau Duka, dikhabarkan semua sudah bersedia dengan LOGO baharu, wajah baharu dan sebagainya. Namun paklong rasa tak sedap hati, sebab masih dibawah pengaruh kerajaan negeri sehingga ada pihak yang sudi mengambil alih DFC ini.Jom ikuti sidang akhbar ini dan hayati apa yang dikatakan oleh Menteri Besar Kedah (secara serius).Ini melibatkan sukan kesayangan rakyat negeri ini. Janganlah diperkotakkatikkan legasi yang duk ada dan hakisnya sedikit demi sedikit.Penswastaan bukanlah nak main main tapi tak nampak pihak mengambil serius dan mengambil peduli peminat. Contohnya Kelantan, Selangor, atau negeri lain. Fan base kedah besaq.. bukan kecik, tapi dibuat halai balai.Sedih paklong

Posted by Arena HijauKuning on Tuesday, 29 September 2020

Paling mencuri perhatian selain nama Darulaman FC itu adalah berkaitan dengan logo baharu pasukan. Presiden KFA adalah ‘menayangkan’ logo baharu pasukan yang kelihatan hampir sama dengan logo yang telah tular dilaman sosial.

sumber: vocketfc

Berdasarkan beberapa ciri yang dijelaskan oleh presiden KFA dalam video diatas, semua elemen yang disebut jelas menyamai apa yang ada dalam logo diatas, tetapi tidak dapat dipastikan samada ianya sama ataupun tidak.

Menurut beliau lagi logo tersebut adalah pilihannya dan sudah didaftarkan serta satu majlis akan diadakan tidak lama lagi bagi memperkenalkan logo dan nama pasukan secara rasmi.