Safawi tak kesal

KUALA TERENGGANU: “Saya perlu profesional!”

Demikian reaksi peny3rang sensasi Johor Darul Ta`zim (JDT), Safawi Rasid ketika ditanya perasaannya selepas jaringan tunggalnya memus nahkan impian pasukan negeri kelahirannya, Terengganu FC (TFC) mengutip sekurang-kurangnya satu mata di laman sendiri pada aksi ketujuh Liga Super.

Pada perlawanan di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak, Jumaat lalu, Safawi yang juga penyerang terbaik kebangsaan ketika ini meledak gol kemenangan pasukannya pada minit kelima selepas kesilapan komunikasi antara pertahanan TFC dengan penjaga gol.

Pemain berusia 23 tahun berasal dari Dungun itu berkata, kerjasama daripada rakan sepasukan yang sentiasa memberi dorongan semangat antara faktor dia mampu beraksi dengan baik setiap kali disenaraikan dalam kesebelasan utama.

“Dalam mana-mana sukan kita perlu profesional iaitu kita beraksi dengan bersungguh-sungguh dengan pasukan yang kita wakili walaupun saya berasal dari Terengganu.

“Sekarang saya bekerja dengan JDT, jadi saya perlu profesional, tapi kemenangan itu turut dibantu rakan sepasukan sekali gus mendapat tiga mata bagi menjarakkan lagi kedudukan dengan pasukan di tangga kedua liga, ” katanya.

Berdasarkan kedudukan terkini, juara Liga Super enam kali berturut-turut itu kini terus gah mendahului liga dengan mengumpul 19 mata, manakala Kedah di tempat kedua dengan mengutip 13 mata.

TFC yang sebelum ini berada di tangga kedua pula kini menghuni kedudukan kelima apabila kekal dengan 10 mata.