Ramadhan Saifullah Berjaya Memikat Hati

Kuala Lumpur: “Saya tidak boleh cepat berpuas hati,” kata bintang baharu Johor Darul Ta’zim (JDT), Ramadhan Saifullah Usman yang mula berasa ‘bahang’ susulan perhatian banyak pihak berikutan aksi mantapnya dalam beberapa perlawanan Liga Super sebelum ini.

Ramadhan yang sudah membuat lima penampilan bersama skuad utama Harimau Selatan dengan merekodkan empat gol termasuk satu jaringan menarik ketika memb3lasah Selangor 6-1, turut berjaya memikat hati pengendali negara, Tan Cheng Hoe.

Malah, Cheng Hoe juga mengakui sedia untuk menyenaraikan namanya dalam skuad Harimau Malaya selepas ini.

Begitupun, Ramadhan enggan terlalu ghairah memikirkan tugasan bersama skuad kebangsaan apabila menegaskan fokus dan tumpuannya ketika ini hanya untuk JDT.

Katanya, masih banyak kelemahan perlu diperbaiki dan berbaki dua aksi Liga Super serta saingan Piala Malaysia yang akan bermula bulan depan, dia mahu berikan terbaik buat pasukannya.

“Empat gol…ia permulaan baik untuk saya bersama skuad utama namun saya tidak boleh cepat berpuas hati kerana terlalu awal untuk rasa seperti itu, perjalanan karier saya juga masih jauh.

“Masih banyak lagi yang saya perlu tingkatkan dan perbaiki untuk menjadi pemain bagus. Sepanjang bersama JDT, banyak yang dipelajari kerana saya bermula daripada bawah sebelum diberi peluang menyertai pasukan utama,” katanya ketika ditemui selepas aksi menentang Petaling Jaya City, Sabtu lalu.

Menurutnya, dia tidak menyangka aksinya pantas mencu ri perhatian barisan kejurulatihan negara dan sudah menjadi impiannya sejak kecil untuk menyarung jersi kebangsaan.

“Sudah pasti saya teruja kerana aksi saya mendapat perhatian ketua jurulatih Cheng Hoe. Bermain bersama skuad kebangsaan adalah impian semua pemain termasuk saya.

“Jika diberi peluang saya pasti cuba berikan yang terbaik kerana peluang tidak hadir banyak kali tapi buat masa ini tumpuan utama saya buat pasukan JDT,” katanya.