Peluang Emas Luqman

Kuala Lumpur: Peluang keemasan kini terbentang luas buat peny3rang muda sensasi negara, Luqman Hakim Shamsudin untuk merebut tempat dalam skuad utama kelab Belgium, KV Kortrijk (KVK) selepas rakan penggempur, Terem Moffi dijual kepada kelab Ligue 1 Perancis, FC Lorient.

Perpindahan Moffi itu dengan yuran perpindahan berjumlah €8 juta (RM38.6 juta) seolah membuka jalan buat Luqman mengisi kekosongan ditinggalkan peny3rang dari Nigeria itu.

Luqman, 18, yang baru menyertai KVK pada Ogos lalu dengan kontrak lima musim ketika ini perlu meningkatkan fizikal dan stamina bersama skuad pembangunan kelab itu.

Difahamkan, pengurusan pasukan gembira dan memuji komitmen Luqman yang diakui mempunyai potensi besar menyerlah terutama kelebihan dari aspek kelajuan dan ketajamannya di depan gol.

Namun dengan berita penghijrahan Moffi itu, Luqman perlu segera merebut dan harus membuktikan kemampunnya di dalam latihan meskipun sebelum ini mencetak dua gol dalam dua aksi persahabatan bersama skuad utama dan B-21 KVK.

Sementara itu, rekod perpindahan Moffi adalah tertinggi selepas sebelumnya dipegang Youcef Atal yang berhijrah ke OGC Nice pada 2018 dengan yuran perpindahan €3 juta atau RM14.5 juta.

KVK sebelum ini menolak tawaran sebesar €5 juta dari Lorient kerana merasakan harga berkenaan sedikit rendah dibandingkan kualiti yang dimiliki pemain berusia 21 tahun itu.

Lorient kemudian membuat bidaan akhir berjumlah €8 juta dan nilai itu dianggap memadai bagi melepaskan Moffi ke kelab Perancis itu.