Kedah secara rasmi keluar

Kedah secara rasmi keluar dari gelaran juara setelah mengalami kekalahan mengejutkan 2-1 kepada Pahang di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam tadi.

The Red Eagles mendahului menerusi serangan balas yang membawa kepada gol yang dijaringkan oleh peny3rang Kipre Tchetche pada minit ke-15, tetapi skuad Gajah menyamakan kedudukan menerusi rembatan kuat Adam Reed lima minit sebelum separuh masa.

Hanya beberapa saat selepas babak kedua bermula, Pahang mengejutkan Kedah dengan gerakan meny3rang yang cemerlang ketika Nik Sharif Haseefy melepasi pertahanan lawan sebelum dia melengkapkan dengan gol pada minit ke-46, ketika mereka menahan skor 2-1 hingga wisel penamat.

Ini bermakna Kedah kekal di tempat ketiga dengan 16 mata dengan dua perlawanan lagi, sementara JDT, yang berada di puncak liga dengan 23 mata hanya memerlukan seri untuk memenangi kejuaraan liga ketujuh berturut-turut.

Perak di tempat kedua mempunyai peluang tipis untuk merangkul gelaran setelah mengumpul 17 mata kerana mereka perlu memenangi dua baki perlawanan dan mesti menjaringkan sekurang-kurangnya 15 gol, dengan syarat JDT tidak berjaya menjaringkan satu gol dan kehilangan baki dua perlawanan mereka.

Sementara itu, Selangor memulakan hidup baru di bawah ketua jurulatih sementara Michael Feichtenbeiner tetapi hanya mampu seri 3-3 menentang UiTM FC di Stadium UiTM di Shah Alam.

Hanya PDRM yang mengesahkan peny!ngkiran, dengan PJ City, Felda United dan Sabah masih berjuang untuk bertahan di Liga Super.

Di divisyen dua, Pulau Pinang meningkatkan jurang mereka di tangga teratas dengan 23 mata setelah mencatat kemenangan 2-1 ke atas UKM FC di Stadium Majlis Perbandaran Selayang.

Mereka ketinggalan dari belakang setelah UKM FC mendahului menerusi penyerang Akanni-Sunday pada minit ke-17, tetapi Panthers melakukan kemunculan semula menerusi gol Casagrande pada minit ke-48 dan sepakan penalti dijaringkan oleh Endrick Dos Santos pada minit ke-66.

Pulau Pinang mendahului kedudukan dengan 23 mata, diikuti Kuala Lumpur (20), JDT II (15), dan Terengganu FC II (13).

sumber: football

Pulau Pinang dan Kuala Lumpur telah mengesahkan promosi ke Liga Super musim depan, tetapi tidak akan ada penyingkiran kerana pembatalan musim 2020 untuk Liga M3, divisi tiga.