FIFA denda RM190 ribu

Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) telah mengenakan hukvman d3nda bernilai RM190 ribu kepada Persatuan Bolasepak Indonesia (PSSI) ekoran kekec0han yang berlaku ketika perlawanan Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 men3ntang Malaysia pada 5 September yang lalu.

Dalam perlawanan yang berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta itu, penyokong Indonesia telah dilihat cuba mel4kukan kekac4uan kepada penyokong Malaysia yang hadir ke perlawanan tersebut. Beberapa rakaman video yang tu lar di media s0sial telah menunjukkan penyokong Indonesia m3mb4ling 0bjek ke arah penyokong Malaysia.

Setiausaha Agung PSSI, Ratu Tisha telah mengesahkan bahawa mereka menerima hukvman itu dan berhadap tidak akan ada lagi kek4cauan yang berlaku disebabkan peny0kong skuad Garuda.

“PSSI menghormati keputusan dan hukvman yang diberikan oleh FIFA. Kami akan segera memenuhi kewajipan kami dan menilai semula apa yang berlaku supaya ianya tidak akan berulang lagi.

“Bolasepak sepatutnya menjadi elemen peny4tuan, memprom0sikan kepelbagaian budaya dan menanam sikap saling mengh0rmati di antara satu sama lain,” kata Ratu Tisha di laman web rasmi PSSI.

Dalam perlawanan tersebut, Malaysia berjaya menewaskan Indonesia 3-2 selepas Mohamadou Sumareh berjaya menjaringkan gol kemenangan buat Malaysia.

Indonesia kini berada di tangga terc0rot Kumpulan G selepas tewas dua perlawanan mereka, menentang Malaysia dan Thailand. Skuad Garuda akan menerima kunjungan Vietnam pada 15 Oktober ini tetapi PSSI telah menukar gelanggang dengan memilih Stadium Kapten I Wayan Dipta di Bali sebagai lokasi perlawanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *