didesak supaya mempertimbangkan

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) didesak supaya mempertimbangkan permintaan banyak pasukan yang mahu setiap perlawanan akhir diadili oleh pengadil dari luar negara.

Presiden Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA), Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir, berkata jika ia boleh dilakukan semasa final Piala FA, Julai lalu, perkara sama sepatutnya boleh dilakukan dalam final Piala Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil, kelmarin.

“Saya juga difahamkan biasanya mengikut peraturan, pengadil yang mengadili perlawanan separuh akhir, tidak boleh lagi menjadi pengadil dalam perlawanan akhir.

“Kita tidak bermaksud bahawa kita ada rasa musyk!l (mengenai pengadil) dalam final yang lepas tetapi langkah ini adalah untuk masa depan. Seeloknya guna pengadil dari luar negara bagi mengelak sebarang ker@guan terhadap proses pengadilan dalam setiap perlawanan akhir,” katanya.

Ditanya adakah KFA ada membuat bantahan mengenai pengadil sebelum final Piala Malaysia di antara Kedah dn Johor Darul Ta’zim (JDT), Mukhriz berkata pihaknya menerima maklumat mengenai pengadil agak lewat.

“Lagipun, kami ini pasukan underdog (bukan pilihan), nak cakap lebih-lebih pun…inilah masalah pasukan underdog,” katanya.

Mukhriz berkata kredibiliti pengadil negara luar biasanya tidak akan dipert!kaikan dan seperti perlawanan akhir Piala FA, yang menyaksikan Kedah men3waskan Perak 1-0, tidak timbul isu mengenai proses pengadilan pada malam tersebut.

“Sewaktu pengadil Jepun mengadili final FA, dia ‘tibai’ dua-dua belah (pasukan), jadi kita tau dia (pengadil) tak main-main dan tak ada sesiapa bantah sebab tau dia ikut peraturan, Perak pun tak pertikai pengadil,” katanya.

Sementara itu, Mukhriz berkata pihaknya sebenarnya tidak terlalu kec3wa walaupun Kedah ga gal merangkul Piala Malaysia setelah tewas 0-3 kepada JDT, namun bangga kerana berjaya menjadi naib juara.

“Saya ucapkan tahniah kepada skuad Hijau Kuning dan yakin mereka akan berjuang dengan lebih gigih,” katanya.

KFA juga, tambahnya, sangat berterima kasih kepada semua penyokong Kedah dan pihaknya juga sudah bermesyuarat dan membuat ‘post mortem’ serta membincangkan hala tuju pasukan untuk menghadapi musim 2020.– BERNAMA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.