Bakal Sertai Kelab Thailand

Striker veteran kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha, akhirnya memilih untuk berkelana ke Thai League 1 pada musim depan bersama juara Thai League 2 musim 2019, BG Pathum United.

Perkara itu disahkan oleh ejen Norshahrul, Abdul Halim Abdul Shukor, yang merupakan Pengarah Urusan Offside Sports dengan menjangkakan bekas peny3rang Pahang itu akan memeterai kontrak pada Jumaat ini.

Jelas Abdul Halim, pemergian Norshahrul selepas Dominic Tan yang akan bermain di Liga 1 Thailand pada musim 2020 membuktikan kualiti teknikal yang ada pemain tempatan di Liga Malaysia semakin menunjukkan peningakatan.

“Saya telah mendapat tawaran rasmi daripada salah satu kelab besar di Thailand bagi mendapatkan Norshahrul, jadi esok (Rabu) dia akan ke Bangkok serta membuat pemer!ksaan perub@tan pada Khamis dan jika semuanya baik, Jumaat dia akan tandatangani kontrak.

“Beberapa bulan lalu, mereka ada mencari pemain Asean dan saya cadangkan nama Mat Yo kerana saya percaya keupayaan teknikal dia. Pasti akan lebih ramai pemain Malaysia ke sana selepas ini kerana keupayaan pemain di sini kian meningkat melalui kek@lahan mereka 1-2 malah tidak dilupakan aksi JDT di Liga Juara-juara.

“Kemasukan pemain import berkualiti di dalam Liga Malaysia secara tidak langsung sebenarnya membantu pemain tempatan meningkatkan tahap kualiti teknikal mereka ke arah lebih baik setanding dengan liga luar termasuk Thailand.

“Liga Malaysia antara salah satu liga yang begitu kompetitif di rantau ini malah turut punyai pakej tersendiri untuk menarik perhatian ramai pihak di luar sana dan saya yakin akan ada pemain dari liga sini boleh bermain di Jepun atau Korea Selatan selain Thailand,” katanya.

BG Pathum United turut membariskan Irfan Fandi, anak kepada legenda bola sepak Singapura, Fandi Ahmad yang beraksi di posisi pert@hanan.

Ini merupakan kali pertama Norshahrul yang pernah bermain di Liga Malaysia sejak 2003 bakal ke luar negara ketika dia bakal meng!njak usia 34 tahun. Mat yo bakal mengikut jejak langkah peny3rang Perak, Shahrel Fikri Md. Fauzi yang pernah bermain di Nakhon Ratchasima secara pinjaman ada tahun lalu.

Menurut Abdul Halim, dia tidak pernah r@gu-r@gu akan kemampuan Norshahrul walaupun dia kini sedang berada di penghujung karier sebaliknya optimis dia boleh bermain untuk tempoh beberapa tahun lagi.

“Apabila saya mencadangkan nama Norshahrul, saya tidak lihat pada umurnya tetapi saya yakin dia boleh beraksi selama dua ke tiga musim lagi kerana bakatnya masih ada selaku peny3rang yang baik.

“Semuanya berg@ntung kepada diri sendiri dalam soal penjagaan kecergasan termasuk pemakanan serta semua perkara, di Jepun pun ada pemain boleh kekal beraksi sehingga umur 51 tahun, jadi saya rasa tiada masalah,“ katanya.