8 Berdepan Tind@kan Hukum@n, 4 Daripadanya Dig@ntung

Pengerusi Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Md Dali Wahid mengesahkan 8 pengadil tempatan telah dik3nakan hu kuman setelah mereka meneliti laporan daripada Pegawai Penilai Pengadil bagi setiap perlawanan CIMB Liga Super 2020 dan Liga Premier 2020.

Bagaimanapun, prestasi keseluruhan pengadil dan penolong pengadil sepanjang musim ini adalah pada tahap memuaskan, biarpun terdapat sebilangan mereka yang ga gal menjalankan tugas dengan baik apabila melakukan kes!lapan dalam membuat keputusan.

“8 orang pengadil dan penolong pengadil yang didapati melakukan kes!lapan itu telah dikenakan tind@kan hu kuman iaitu diberikan ama ran k3ras (4 orang), dig@ntung tugas selama dua minggu (2 orang) dan dig@ntung tugas untuk satu tempoh yang akan ditetapkan kemudian (2 orang),” kata Dali dalam satu kenyataan.

Tind@kan itu diambil selepas mereka menerima 4 aduan rasmi daripada pasukan Liga Super dan Liga Premier. Lain-lain pasukan hanya membuat ban tahan melalui media yang tidak mengikut saluran rasmi.

“Kami menerima beberapa komen dan bantahan yang tidak memberans@ngkan dari 4 pasukan.

“Pasukan itu ialah UiTM FC, Terengganu, Sabah dan PJ City,” katanya.

Dali juga berharap agar pasukan-pasukan yang bertanding dapat membuat aduan/bant@han mengikut saluran yang betul iaitu secara rasmi melalui FAM dan bukannya semata-mata menerusi media, bagi memastikan ia dapat diperhalusi dengan sebaiknya.